Marketing

Marketingul e un cuvant la moda – “cool”, “trendy”, cu o multitidine de definitii si intelesuri, iar acest lucru reprezinta un pericol din punctul meu de vedere. Cuvantul este deja omniprezent, e folosit prea des si in prea multe contexte care nu au legatura cu esenta sa, iar materialele despre domeniu abunda – o simpla cautare pe Google genereaza 7,9 milioane de rezultate in limba romana si 479 milioane la nivel global – desi nu intotdeauna aceste materiale sunt scrise de specialisti.

In Romania marketingul a patruns serios in zona de business (corporatist), dar mai timid in zona IMM-urilor si in celelalte domenii de aplicare (voi vorbi intr-un post ulterior despre acestea). Majoritatea oamenilor fara o cultura economica si de afaceri solida inca vad doar varful aisbergului (comunicarea de marketing), domeniul este vazut ca unul in care este de ajuns sa fii creativ si unde poti lucra chiar daca n-ai facut studii in domeniu, expresia “fata de la marketing” incepe sa fie auzita din ce in ce mai des cu conotatii negative, iar eu unul pot emite usor urmatoarea ipoteza: marketingul tinde sa devina un alt domeniu in care toti romanii au impresia ca se pricep, alaturi de fotbal si politica.

Marketingul este o stiinta, o filozofie care se aplica in afaceri (dar nu numai) si care presuspune un set de actiuni practice. Atat teoriile stiintifice, cat si aspectele practice sunt de multe ori insuficient cunoscute in profunzime de cei care folosesc termenul.

Invatarea principiilor marketingului este destul de facila si nu ar trebui sa dureze foarte mult timp (va recomand cu caldura manualul “Managing Marketing in the 21st Century” http://www.mm21c.com/en/managing-marketing-21st-century – il puteti citi online).

Dar ceea ce face diferenta si conduce la aplicarea cu succes a marketingului intr-o organizatie este adaptarea la domeniul de operare si rafinarea metodelor, tehnicilor si instrumentelor ce pot fi folosite.

Pentru inceput, in aceasta sectiune a blogului voi desena o harta a marketingului ca proces, care sa poata fi rapid inteleasa si urmarita, pentru a fi pusa in practica. In post-urile urmatoare voi vorbi despre instrumente punctuale, experiente personale, studii de caz din Romania si din strainatate, resurse pentru cei care vor sa-si aprofundeze cunostintele in domeniu etc.

Prima idee legata de marketing pe care vreau sa o lansez, una foarte importanta pentru mine, este ca marketingul nu e vorbarie goala, nu e doar o alta chestie cool, trendy, glamorous, si in nici un caz nu este facil! Marketingul nu se bazeaza doar pe creativitate, inovare, experienta si fler – opinia mea este ca ele sunt necesare, dar secundare. Marketingul trebuie sa se bazeze pe o serie de sisteme bine puse la punct (de ex. sistem informational de marketing, sistem de relationare cu clientii, sistem de monitorizare a rezultatelor etc.), pe o planificare anterioara temeinica, pe metodologii si instrumente valide, pe idei si cifre ce rezulta din interpretarea unor date colectate si analizate corespunzator – iar tocmai acest lucru ma determina sa spun – “marketing is not cool” – marketingul e o chestiune foarte serioasa si uneori extrem de tehnica.

Voi dezvolta ideea aceasta in post-urile urmatoare, cand voi veni cu diverse exemple de implementare a marketingului si de folosire a unora dintre metodele, tehnicile si instrumentele sale.

Publicitate

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: